Tuotteiden turvallisuutta ja tuotevastuuta sääntelevät kotimaassamme useat säädökset. Yksi keskeisimmistä on EU:n tuotevastuudirektiivi.
Viime joulukuussa, 9.12.2024, astui voimaan uusi EU:n tuotevastuudirektiivi 2024/2853. Suomessa se on pantava täytäntöön kansallisella lainsäädännöllä 9.12.2026 mennessä. Tuotevastuudirektiivin päivitystarve perustui pitkälti tuotteiden teknologiseen kehitykseen sekä globaalien toimitusketjujen haasteisiin. Tuotevastuulainsäädännön ei katsottu enää vastaavan nykyisiä tarpeita esimerkiksi vastuutahojen tai tuotteen määritelmän osalta. Haasteita on aiheuttanut myös eri maiden paikallisten tuotevastuulainsäädäntöjen erilainen sisältö.
Tuotevastuudirektiivin keskeisimmät muutokset liittyvät tuotteen määritelmään sekä vastuutahojen laajentamiseen. Myös korvattavien vahinkojen ala on laajentunut.
MUUTOKSIA TUOTEVASTUUSÄÄNTELYSSÄ:
- Digitaalisten tuotteiden osalta ohjelmiston kehittäjää tai tuottajaa pidetään myös valmistajana. Tuotteeseen liitetyt digitaaliset palvelut voidaan katsoa tuotteen komponentiksi, kun nämä ovat tuotteen valmistajan kontrolloimia tai hyväksymiä.
- Direktiivissä on huomioitu kiertotalous eli käytettyjen tuotteiden uudelleen vienti markkinoille. Tuotteen muuntelu tai jatkojalostus tuo valmistajan vastuun käytettyjen tuotteiden osalta.
- Korvattavien vahinkojen osalta henkilövahingon piirin määritelmä laajenee siten, että jatkossa myös henkiset vahingot ovat korvattavia.
- Omaisuusvahinkojen osalta nykyinen vahingon määrää koskeva minimimäärä (395 €) poistuu.
- Vastuutahoja tuotevastuun osalta ovat mm. seuraavat tahot: verkkokauppa, markkinapaikan tarjoaja, logistiikkapalvelun tarjoaja.
- Näyttötaakka helpottuu vahingonkärsijän osalta. Valmistajan tulee luovuttaa tuotetta koskeva tieto ja dokumentointi korvauksenvaatijalle käytettäväksi. Käänteinen näyttötaakka tulee kyseeseen, kun tuote tai sen virheellisyyden näyttö, ovat teknisesti vaikeita.
- Vanhentumisaika pitenee 25 vuoteen tuotteen markkinoille saattamisesta sellaisissa tapauksissa, jossa henkilövahingon oireet ilmenevät hitaasti. Tyypillinen vahinko olisi esimerkiksi tuotteen aineosan aiheuttamat henkilövahingot pitkäaikaisen käytön seurauksena. Yleinen vanhentumisaika säilyy muiden vahinkojen osalta.
Muuttuuko tuotevastuuvakuutus?
Tuotevastuuvakuutuksesta korvataan tuotteen aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot sekä niihin suoraan liittyvä taloudellinen vahinko. Puhtaat taloudelliset vahingot on rajattu korvattavuuden ulkopuolelle. Korvausvelvollisuuden tulee perustua voimassa olevaan lainsäädäntöön.
Tuotevastuuvakuutusehdot on lähtökohtaisesti laadittu puhtaasti fyysisten tuotteiden aiheuttamien vahinkojen korvausvelvollisuutta varten. Nykyisin useat tuotteet ovat digitaalisia ja niiden ohjelmistot tai tekoäly osana tuotetta vaikuttavat tuotteen turvallisuuteen ja käytettävyyteen.
Toistaiseksi nykyisiin tuotevastuuvakuutuksiin ei ole tehty ehtomuutoksia koskien digitaalisia tuotteita. Uudistettu EU:n tuotevastuudirektiivi ei myöskään ole vielä vaikuttanut tuotevastuuvakuutuksen ehtoihin. Tiedossa kuitenkin on, että asiaa pohditaan useassa kotimaisessa sekä kansainvälisessä vakuutusyhtiössä. Muutokset saattavat olla moniulotteisia eli ehtorajoituksia, laajennuksia sekä tarkempaa riskivalintaa vakuutettavien riskien osalta. On muistettava, että ehtoja voidaan kuitenkin räätälöidä yrityksen toimintaan, tuotevalikoimaan ja riskeihin sopiviksi.
Tulevaisuudessa tulemme ehkä näkemään vastuuvakuutusehtoja, joissa on yhdistettynä tuotevastuu, sovellusten suunnittelu sekä tekoälyn käyttö ja tietoturva. Ohjelmiston suunnittelijalle tulee mahdollisesti tarve tuotevastuuvakuutuksen hankintaan, kun tähän asti tärkein vakuutustuote on ollut erityisesti toimialalle tarkoitettu ICT-konsulttivastuuvakuutus (PI Tech).
Tietoturvariski liittyy monen digitaalisen tuotteen käyttöön jo nyt. Tällä hetkellä tietoturvaan liittyvät riskit tulee vakuuttaa erillisellä tietoturvavakuutuksella.
Tekoälysääntely tuo velvoitteita
EU:ssa on parhaillaan meneillään tekoälyvastuudirektiivin valmistelu osana EU:n AI-strategiaa. EU:n tekoälysääntely tuonee tarvetta pohtia myös sen vaikutusta vakuutettaviin riskeihin. Kyseessä on eräänlainen ”tuotevastuusäädös”. Direktiivi sääntelee oikeutta korvaukseen tekoälyllä aiheutuneista vahingoista. Jos järjestelmä saadaan käyttöön EU:n alueelle, se koskee kaikkia tarjoajia – myös EU:n ulkopuolella sijaitsevia. Soveltamisen ala kattaa sekä maahantuojat että jakelijat. Jäsenvaltioissa suoraan voimaan astuvan säädöksen yleinen soveltaminen